JUARA PIALA DUNIA 2010,TEAM MANA PASUKAN ANDA

Rabu, 5 Mei 2010

SUPERMOKH YANG KU KENALI


Gua boring2 ni gua ingat nak cite sikit sama lu orang pasal SUPERMOKH ni beb..
Ya beliau Allayarham MOKHTAR DAHARI..Al-Fatehah...
Gua kenal Mokhtar ni beb dari zaman kanak2 lagi beb..rumah dia dgn rumah gua lebih kurang 300 meter je jauhnya..betul beb gua tak tipu..satu kampong..Mokhtar ni beb dari kecik dah main bola..sekolah rendah terus sekolah menengah,,oh lupa lak gua junior dia..kat kampong gua ada padang beb tapi nak pembangunan nya pasal sekarang padang tu takda beb dah jadi jalan lah beb ada flyover lagi..gua kalau balik kampong teringat lalu kat bekas padang tu kadang2 teringat gak..ok beb sambung lagi Mokhtar ni ari2 pergi padang. bukan pukol 5 ptg beb tapi pukul 3, 4, dia dah turun,,lu tau dia bolih main bola sorang2 tengah panas tu beb,,dia gentel bola sorang,,lari bawa bola,,tendang kuat2 beb sampai tiang gol sebelah,,dia lari pecut pula ambik bola,,dia memang kuat lari beb., kita orang tengok je tepi padang bawah pokok relak2, dia tak peduli beb apa orang kata..Zaman sekolah menengah banyak lah liga kampong,,selalu ada game,sabtu ahad misti ada game,,kalau tak liga misti ada friendly match ,,Mokhtar main untuk kampong dan kelab Garuda,,sapa dengar Garuda je misti ngeri pasai Mokhtar ada,,biasa lah beb kelab Garuda selalu menang lah kalau lawan kelab lain,, tengok fizikal Mokhtar jam tu pon dah ngeri,,lu orang tengoklah otot2 paha dia tu..muscle keluar2 beb,,tangan keras,lari macam lipas kudong.. tu la tak sia sia beb dia training hari2,,tak silap gua umor dia 17 tahun dah main untuk Selangor,,tak silap Ghani Minhat panggil dia...lepas tu terus je main Malaysia. Mokhtar ni bagus walau dah main tuk Msia, kalu dia ada masa balik kampong misti turun padang campur main,,lagi lah jauh standard dia beb,,tu la baguih nya Mokhtar ni tak sombong.
La ni tak tau sapa pengganti Mokhtar,,nampaknya 20 tahun lagi gua ingat pon takda kot..kalau pemain2 la ni tak da nampaknya yang setanding Mokhtar,,gua heran la dulu semua tak cukup tapi depa main baguih,,la ni apa yg takda..semua ada..gaji besak,,elaun besak,,kereta depa pon besak besak,,tapi main hampeh..betul beb gua cakap...dulu ha depa pi training naik motor je..la ni naik kereta menjalak..
Dulu gua ingat tu Azman Adnan bolih ganti Mokhtar,,baguih mula2, ale ale hancuk. Pastu gua ingat ada tu mamat Kedah tu lupa nama dia. masa tu timbui juga mamat Perak tu,,apa nama lupa juga,, ha yang Kedah tu Rizal apa ka..haaa ingat dari Perak tu Khalid Jamlus,,timbui Inderaputra,,la ni tak tau sapa yang bagus,,tapi semua depa tak dapat standard Mokhtar. woih jauh beb standard depa. La ni sapa yg bagus ada ka.. yang kembak tu bolih lah mainn..kalau standard jauh dari Mokhtar. Tu yang gua heran dulu depa main tuk state ka atau Msia ka..depa main bertahun tahun..lani dua tiga kali main M'sia pas tu hilang,,setahun main pastu hilang,,gua tak pafam la beb,,samapai kita pon tak kenai pemain M'sia,,pasai asyik dok tukak..la ni kalau gua tengok nombor JC gua tak kenai tuan nya,,kalau dulu beb semua orang kenai,,gua ingat lagi nombor JC..betoiii kalau tak silap gua..nombor 10 Mokhtar, 9 James Wong, 8 Isa Bakak,7 Kang Hang meng, 6 Shukok Salleh, 5 Santokh Sing, 4 lupa,,3 Soh Chin Aan, 2 kalau tak silap Reduan abdullah, 1 Arumugam.. ha 11 Hassan Sani.. Kalau tak caya lu orang chek.. La ni golkeeper M'sia pon ramai yang tak kenai..
Jadi tu la sikit sebanyak yang gua ingat pasai Mokhtar,,hai memang sampai bila la nak jumpa pengganti..pesan gua pada yg muda2 tu yg mana main bola tu, main la sunggoh2 noo, buat latihan kuat,,jgn nak tunggu coach mai baru nak training,, tak bulih lagu tu,,mesti masa training tu kita lebihkan,,inisitif sendiri kuat semangat untuk negara baru lah bulih berjaya..ok sampai sini dulu gua ngantuk la..nak pi tidok sat..esuk pagi2 nak kereja. Adios...

7 ulasan:

  1. wah maaf nih sob aq g kenal, mungkin aq belum lahir saat itu

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..kenal sgt alahyarham Mokthar Dahari. cuma dia x kenal saya laa..tp masa tu tengah sekolah menengah.. yang pastinya mmg xkan ada penganti mcm dia..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    BalasPadam
  3. oo..arwah rupanya supermokh..al fatihah..

    BalasPadam
  4. asalamulaikum,,menarik entry ni..walaupun saya lahir bukan pada zaman beliau, tapi mutu 'kebolasepakan' beliau telah menaikkan image bolasepak tanah air..dari mula, sampailah sekarang. rata2 orang masih lagi bercakap pasal supermokh. budak2 pun kenal supermokh.
    saya nak tanya kepada penulis, apakah pendapat saudara mengenai ke'obsesi'an rakyat kita ni terhadap kelab2 bola luar negara.?

    BalasPadam
  5. legend ni..tp sayang anak die tak minat nak main bola :)

    BalasPadam
  6. nie yang asyik dok tukar2 pemain yang buat team malaysia jatuh terperosok bawah sekali.

    BalasPadam
  7. Rizky @ ya dong mungkin juga belum dilahirkannn.

    Bujang susah @ Tima kaseh,,bagus juga teruskan usaha mu itu.

    Sarah @ dah lama dah..

    Kertas @ Pada pandangan gua,,ini perkara biasa kerna manusia akan minat pada yang cantek,menarik,kerana pemain kelab luar negara punya skil dan standard permainan jauh lebih baik, puas hati menonton walau pon kelab yg disokong kalah, kesungguhan meraka bermain bermatian hingga akhir..
    Mereka tak dapat tonton permainan begitu diMsia,,kalau kita tonton game dinegara kita ni amat membosankan,,serba serbi kurang pada pemain Msia,,selagi pasukan kelab ,negeri dan negara tidak dapat memperbaiki kedudukan mereka selagi itu lah tiada yg nak mengikuti nya..

    Nashays @ ada anak dia yg main bola tapi setakat main untuk Selangor je..itu pon tak lama..

    Seri @ Betull tu.

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini