JUARA PIALA DUNIA 2010,TEAM MANA PASUKAN ANDA

Sabtu, 1 Mei 2010

SEJARAH PERMAINAN BADMINTON

Gua nak cerita sejarah permainan Badminton,,mungkin lu orang ada yg tahu,,ada juga yg tak tahu kan kan......

Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an, yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Isaac Spratt, penjual anak patung London, menerbitkan sebuah risalah iaitu, "Badminton Battledore - a new game" pada 1860, tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan.

Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House, Gloucestershire, yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Pada waktu itu, sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton," dan, nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton.

Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. Pada 1893, Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan, seakan-akan menyamai peraturan ketika ini, dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove, Portsmouth, England pada 13 September tahun yang sama. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England, kejohanan badminton pertamd di dunia, pada 1899.

Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) (kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) yang telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada, Denmark, England, Perancis, Belanda, Ireland, New Zealand, Scotland, dan Wales sebagai anggota pengasas. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global.

Meskipun asal-usul sukan terletak di England, badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia, termasuk Denmark dari Eropah. China, Indonesia, Korea Selatan, dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf-dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa, yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini....ok tu lah sejarah nya...adios

5 ulasan:

  1. owhhh.. baru kaknon tau sejarah badminton ni.. huhuhu.. kaknon tak sabar nak tunggu Piala Thomas!! Geram2

    BalasPadam
  2. majulah sukan untuk negara... hehe

    BalasPadam
  3. bukan tak yakin dengan Malaysia. tapi sice thomas cup nih adalah game berpasukan, so cam tak yakin boleh menang majoriti. maksimum semi final jerla kot. tapi still berharap gak supaya dapat menang. :)

    BalasPadam
  4. berkunjung sambil melantunkan sebuah lagu

    BalasPadam
  5. @midori : tu la gua kasi tau..jgn geram2..elok lah mkan garam ke ke ke.


    @newbie : maju negara kerana sukan..

    @aidi : betoi gak lu cakap tu..harap2 gitu lah.

    @willyo : lantun lantun takpa jangan terlambung

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini